Wat te Doen in de Ardennen?

Wie denkt aan mensen die een camping in de Belgische Ardennen huren, denkt aan avonturiers. Die mensen willen toch alleen maar mountainbiken, op quads rijden en bergen beklimmen? Nou, niet dus. Waar veel mensen niet aan denken, is dat er in de Ardennen ook meer dan genoeg andere dingen te doen zijn. Hier wordt slechts een klein deel van het complete aanbod beschreven, omdat dit stukje anders een compleet boekwerk wordt.

Dat boekwerk brengt ons bij de eerste niet-avontuurlijke  activiteit: in de Middeleeuwen zouden we het boek namelijk laten drukken in één van de vele kloosters of abdijen die in de Ardennen te vinden zijn. Tegenwoordig kopiëren die geen boeken meer, maar zijn er veel opengesteld voor publiek. En op het woord ‘abdij’ volgt vaak al snel het woord ‘bier’. In de Belgische Ardennen wordt inderdaad abdijbier gebrouwen, door bijvoorbeeld Leffe en Achouffe. Ook die brouwerijen zijn te bezichtigen, met natuurlijk de mogelijkheid om hun producten te proeven. Maar er zijn nog veel meer abdijen en kloosters te vinden (die overigens lang niet allemaal bier brouwen). Waar je ook zit, er zit er altijd wel een in de buurt. Ben je een bier liefhebber, dan zit je in België overal wel goed. In dat geval zou ik zeker aanraden om net als ons vakantiehuizen in België aan te schaffen.

Naast brouwerijen en abdijen zijn er ook zeer veel musea te vinden in de Ardennen. Bij ‘Ardennen’ denkt men in termen van geschiedenis vaak aan het beruchte Ardennenoffensief in 1944, en er zijn dan ook veel musea aan die campagne gewijd. Voor liefhebbers van oudere geschiedenis is er echter ook meer dan voldoende te doen: er zijn behoorlijk wat kastelen en burchten uit de Middeleeuwen en de Renaissance bewaard gebleven, die tegenwoordig open zijn voor bezoekers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan La Roche, dat ook zeer geschikt is voor een stadswandeling.

De laatste activiteit die hier genoemd gaat worden, is een bezoek aan één van de vele grottencomplexen die te vinden zijn in de Ardennen. De bekendste hiervan zijn de Grotten van Han. De grottenstelsels bieden een prachtig uitzicht op onder meer stalactieten en stalagmieten. Een gids voorkomt dat je verdwaalt, wat in de uitgestrekte grotten nogal makkelijk is.

Je kunt dus wel zeggen dat de Ardennen lang niet alleen voor mountainbikers, bergbeklimmers en wandelaars zijn. Ook voor de minder actieve mensen is er meer dan genoeg te doen. En ook voor die activiteiten is een camping een zeer goede uitvalsbasis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *